Full bu i Sørvær

Full bu i Sørvær

Hva sier du til torskebrandade, kvalcapaccio og hysebolinos, cava og reinspikka blues inne i egnebua?

Kilometervis av line egnes med makrell inne i egnebua for gjestefiskere på Sørvær til vanlig, men lørdag den 25. juli var brukene byttet ut med stearinlys, hvite duker, mat og musikk. - De fleste som kommer til Sørvær har aldri vært inne i ei egnebu og vet lite om kva som skjer der. Sørvær er jo et fiskevær, og vi er stolte av fiskerne og tradisjonene våre, sier Bjørg Alvestad, en av initiativtakerne til BuBlues. Selv har hun laget og anrettet sjømattapas til bluesgjestene, mens Anka og Eirihn Keuer sørget for servering og vertskap. - Dette skal bli skikkelig bra, sier Anka og fyller opp høye glass med cava. Om to minutter åpner dørene og tidenes første BuBlues er i gang i fiskeværet.

Utsolgt

I tillegg til ”opplæringsdelen” var planen å skape en ettermiddag som ble husket og som fristet til gjentakelse. Billettene ble raskt utsolgt og gjestene ble ønsket velkommen med et glass cava i inngangen før de kom inn i ”noe av det koseligste og mest spesielle” de har sett, som noen av gjestene uttrykte det. På langbordet med hvite duker og egnestamper ventet buffeten av tapas. Kva sier du til tørrfisk, kvalcarpaccio av kaldrøkt hval, roastbiff av hval med tangremulade, bolinos av hyse og hjertefiskekaker med lime og chili på nudelsalat? Eller råmarinert kveite og uer, ceviche med kveite, seilaks med egg, hete agnreker, torskebrandade og selsnacks? - Det er utrolig mye godt å hente fra havet, sier Bjørg som selv har mange års erfaring som restauranteier før hun fant ut at hun ville gjøre noe helt annet og begynte som bedriftsrådgiver. Hun poengterer at det var viktig å gi gjestene mat de ikke er vante med, eller venter å få. I tillegg har det vært et mål å skape gode følelser for Norges kanskje viktigste næring.

Stolt

- Så er vi søkkandes stolte av fiskerne våre, som henter inn råstoff av beste kvalitet og sørger for bosetting og verdiskapning, framholder hun og legger til at støtten fra Norges Råfisklag har vært avgjørende for gjennomføringen. BuBluesen er ikke en offisiell del av Sørøyrocken og har eget budsjett, men av praktiske hensyn ble den tatt inn i Sørøyrockens arrangement og regnskap i år. Råfisklaget har sponset arrangementet og i tillegg hjulpet til med bilder og filmsnutter fra fiskeriene og fiskerinæringen. I tillegg har de 150 gjestene fått oppleve både historiske bilder og den moderne fiskeren, blant annet ved å være med lokale fiskere ut på havet gjennom bildeserier.

Takknemlig

Gjennom hele det to timer lange arrangementet går bildeserier og filmsnutter fra fiskeriene. Noen blir stående å studere bildeseriene mens Viktor Wilhelmsen, en ung bluesmusiker fra Alta, fyller ”gjestebua” med blå toner i halvannen time. Gjestebua er ikke i bruk om sommeren, men snart kommer linebåtene igjen. Den er vasket ned, men ellers beholdt slik den er når den er i bruk. Mange stopper i døra og ser seg rundt før de forlater lokalet etter at konserten er over, og takker vertskapet for en flott og minnerik opplevelse med god stemning, god mat og god musikk. Dette har gitt mersmak.

Tekst og bilder: Sørøyrockenhttps://gammel.rafisklaget.no/portal/pls/portal/