Fiskekake til folket!

Feskekaka i handaÅrets hit på Buktafestivalen er noe så beskjedent som ei enkel fiskekake rett i handa. Over 3000 fiskekaker ble servert fra det nyanskaffede naustet på festivalområdet, i tillegg til den faste sjømatserveringen.

Mat har blitt en stadig viktigere del av festivalopplevelsen for publikum over hele landet. Flere festivaler langs kysten har også suksess med sjømat som tema og rettene som serveres er både gode og forseggjort. På Buktafestivalen har Fesk og potedes, fiskeburger, hvalburger, klippfisk med følge, bacalao og fiskesuppe og flere gode retter etablert seg som et populært tilbud.

- Det som har manglet i sjømattilbudet har vært den helt enkle maten, sier Markedssjef i Råfisklaget Lise Mangseth. – Mange har gode barndomsminner med fiskekaka. Den lukter godt, den smaker godt og når du får den glodvarm rett i handa er den en ujålete nytelse.

Råfisklaget har de to siste årene delt ut varme fiskekaker til publikum på vei hjem etter endt festival. Dette var så populært at det ikke var noen tvil om at fiskekakene måtte inn på selve festivalområdet.

- Vi ønsker å ha en spennende og unik sjømatprofil på Bukta, sier festivalsjef i Buktafestivalen Lasse Lauritz Pettersen. - Når man driver med innovasjon har man en tendens til å gjøre ting komplisert. «Feskekaka i handa»-konseptet handler om å skape en opplevelse, som transenderer måltidet i seg selv og som forhåpentligvis bidrar til å styrke sultne festivalgjengere sin nysgjerrighet til å prøve resten av det fantastiske mattilbudet vi har.

«Feskekaka i handa» er et eksempel på lokalt samarbeid under mottoet «Sjømat til folket!»: Reinøy sjømat stekte fiskekakene, Cateringselskapet «Kjøkkensjefen AS» tilberedte og solgte, Buktafestivalen holdt hus og Norges Råfisklag bidro til å skaffe naustet.

Hvordan servere fiskekake i handa på arrangementer:

Bruk gjerne et profesjonelt kjøkken til å klargjøre fiskekakene til bruk. Disse har godt utstyr og garanterer matsikkerheten. Bengt Gøran Thorbjørnsen ved «Kjøkkensjefen AS» i Tromsø har følgende råd til de som vil bruke fiskekaker som hurtigmat på festival og arrangementer:

- Nøkkelen i en vellykket matservering er å ha et godt samarbeid med en lokal produsent. De kan i noen tilfeller tilpasse fiskekakene til festivalens behov. Ha leverandøren i bakhanden om det skulle gå mere fiskekaker enn dere hadde planlagt. Fiskekakene bør være vanlig middagsstørrelse, 60 gram per stykk.
• Legg fiskekakene i aluminiumsbakker med lokk og varm dem i kombidamper på 160 grader med 32% fuktighet til de har kjerne temperatur på 86 grader.
• Aluminiumsbakkene settes i isolerende varmecontainere der de holder seg varme.
• Maten må holde høy temperatur for å sikre matsikkerheten. De må være solgt innen en time og førti minutter.

Bruk klype og «pølsepapir» og lever fiskekaken rett ut i handa til kunden. Du kan også ha små beger tilgjengelig om kunden ønsker flere. Husk å ha servietter og søppeldunk tilgjengelig til publikum.

Jeah!

Takk Andrea Richardsen for et kanonstilig bilde av kjæresten foran naustet der det ble solgt feskekaka i handa, vi ses neste år.

Anne-Hege Dahl Sørensen solgte fiskekaka i handa til kokfornøyde festival-deltakere. Ho spiste nok noen sjøl for ho forteller at de va rågo og at de gikk så det suste. Ho tror også at det blir fiskekaka i handa på Buktafestivalen 2016-det håpa vi!

 


https://gammel.rafisklaget.no/portal/pls/portal/