Sluttet som heltids sjømathandler og tok NM-gullet hjem

«Nå har jeg tatt tredje plass, og jeg har tatt andre plass, og nå håper jeg virkelig at jeg skal vinne», sa Veronica Samuelsen (26) under gjennomkjøringen før NM i sjømathandel. I sin tredje NM-deltakelse lørdag tok hun endelig seieren hjem.

- Jeg synes det er helt fantastisk! Det er jo så deilig! Herregud, tre år tok det. Tre år! Du kan tenke deg at du går og venter på en ting i tre år. Det er akkurat som om du venter på en pakke i posten og så kommer den aldri, og så plutselig så dukker den opp. Selvfølgelig blir du jævlig glad. Nå er pakken på rett plass, sier en lykkelig Veronica Samuelsen.

Veronica vant en knepen seier foran fjorårets norgesmester som denne gangen måtte gi fra seg tronen. Med andreplassen har Kent-Arild Løkken Lian (24) fra Meny Lade nå sanket to gull og to sølv på fem NM-deltakelser.

Årets gledelige overraskelse var nykommeren Frida Tangen (24) fra Rykkin i Bærum, som jobber hos Helgø Meny Mariero i Stavanger.

Etter å ha jobbet som sjømathandler i vel tre år, har Samuelsen startet studier ved Norges Fiskerihøgskole og har deltidsjobb på Kystens Mathus ved siden. Med dette kan man nok si at Dragøy, Kystens Mathus har fått landets beste ekstrahjelp.

NM i sjømat eies av Norske sjømatbedrifters landsforening. Målet med sjømathandlernes fagkonkurranse er å sette fokus på fagkompetanse i fiskedisken.

- Vi blir færre fagfolk i disken samtidig som det blir stadig flere som spiser sjømat, sier hoveddommer Ole Jakob Holen. - Selv i butikker med ferdigpakket fisk er det viktig med betjening som kan sitt fag. Det er det kunden som tjener på. Vi håper derfor at denne konkurransen kan bidra til interesse for sjømathandlerfaget.

Årets deltakere var:
Kent-Arild Løkken Lian, Meny Lade, Trondheim – tittelforsvarer
Veronica Samuelsen, Kystens Mathus og Dragøy, Tromsø (opprinnelig fra Åndalsnes)
Helene Bakken, Fiskeeksperten Reinhardsen, Kristiansand
Frida Tangen, Helgø Meny Mariero, Stavanger, (opprinnelig fra Rykkin)
Christina Apalnes, Meny Holmen, Nesbru
Kristin Bakke, Coop Mega Metro, Lørenskog
Annicka Berndtsson, Coop Mega Metro, Lørenskog

(14.SEP.2015 08:03)

Norgesmester i Sjømathandel 2014

Norgesmester i Sjømathandel 2014

- Det har ikke gått helt opp for meg enda, sier en lykkelig Kent-Arild Løkken Lian. – Det er så artig! Under premieutdelingen var det så mye spenning, så mye glede og jeg var så sliten at buksebeina mine sto og skalv. Vinneren skal på studietur til Båtsfjord og vintefiske i Finnmark.

Norgesmester i Sjømathandel 2013

Norgesmester i Sjømathandel 2013

Tårene rant da Linda Gitlesen mottok gullmedaljen i NM i sjømat fra Fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg Hansen. Linda er en erfaren NM-kvinne. På hennes første deltakelse, i 2008, tok hun 4 plassen. Det var hun ikke fornøyd med, og etter iherdig trening frem mot NM 2009, kunne hun entre toppen som vinner. Seieren resulterte i deltakelse i Nordisk mesterskap i 2010 der hun også tok gull. NM i 2010 endte på tredjeplass og samme resultat ble det da hun skulle forsvare nordisk tittel i 2012.

Norgesmester i Sjømathandel 2011

Norgesmester i Sjømathandel 2011

Vinneren av NM i Sjømathandel 2011 ble 31 årige Christina Sollie fra Ultra på Bryn, Oslo. Konkurransen gikk på Aker Brygge. Vi gratulerer Christina med seieren.

Jan Brox og Lise Mangseth fra Råfisklaget har bidratt til gjennomføringen av NM i sjømathandel 2011 i Oslo, der Jan Brox var dommer og Lise Mangseth toastmaster.

Norgesmester i Sjømathandel 2010

Norgesmester i Sjømathandel 2010

Vinneren av NM i Sjømathandel i 2010 ble Stian Gundersen. Konkurransen ble avholdt i fine omgvivelser i fiskeribyen Ålesund.
Stian Gundersen er assisterende ferskvaresjef og sjef i kjøttdisken (!) i Meny Stadionparken, Stavanger.
Jan Brox og Lise Mangseth fra Norges Råfisklag bidrog til gjennomføringen

Norgesmester i sjømathandel krever store ferdigheter:

Varemottak: Artsbestemmelse, kvalitetsvurdering og vurdering av anvendelse

Handskjæring: Spesifikke stykninger skal lages av spesifikke fiskeslag (fileter, rundsløying, skiver etc)

Produkter for salg skal lages

Sjømatdisken skal bygges opp etter alle kunstens regler, både i forhold til hygiene, allergier, utvalg, salgbarhet og mye annet.

Kandidaten skal betjene dommerne som kommer på et handleoppdrag.https://gammel.rafisklaget.no/portal/pls/portal/