Nå kan du nominere Årets kvalitetsfisker 2021

Nå kan du nominere Årets kvalitetsfisker 2021

Råfisklaget deler ut hedersprisen «Årets kvalitetsfisker» for 18. gang, og nå har du muligheten til å nominere den du mener fortjener å vinne fiskernes gjeveste pris.

- Å bli kåret til «Årets kvalitetsfisker» er den fineste utmerkelsen en fisker kan få, sier markedssjef Synne Guldbrandsen.

Prisen deles ut til fiskere eller mannskap på båter med gode kvalitetsholdninger i sitt arbeid. Det er ingen krav til båttype, redskapstype eller fiskerier, men nominasjonen må ha bakgrunn i fangst levert i Norges Råfisklags område, fra Finnmark til Nordmøre. Nå ønsker Råfisklaget hjelp til å finne årets kandidater.

- Vi ser etter noen som er et forbilde og inspirasjon for andre i næringen, og som hver dag jobber for å levere førsteklasses villfanget sjømat. Å bli «Årets kvalitetsfisker» viser at du har gode holdninger, avpasser fangsten til båtens størrelse samt røkter fiskeredskapene etter kort fisketid i havet, fortsetter Guldbrandsen.

Fjorårets vinner har blitt en merkevare
Fjorårets vinner, “M/S Ragnhild Kristine” og brødrene Orten, har opplevd å få flere positive tilbakemeldinger etter å ha vunnet prisen.

- Det er flere fiskere som har tatt kontakt og spurt hvordan vi gjør det om bord. Særlig de som skal bygge ny båt spør hvordan den best mulig kan utformes og driftes for å levere fisk til ferskpakket-segmentet, sier Torstein Orten.

Skipperen opplevde også stor pågang av unge fiskere som ønsket seg plass om bord i tiden etter utmerkelsen.

Ved å levere høy og jevn kvalitet har fisken fra "Ragnhild Kristine" blitt en egen merkevare med en økt etterspørsel og betalingsvilje både blant grossister og kunder. Vinneren forteller at det er en laginnsats, med gode holdninger fra alle om bord, som er vinneroppskriften.

- Uansett kvalitetspris eller ikke, så er det mye kjekkere å komme på land med råstoff som man står inne for. Enten du er finansdirektør, vaktmester eller sløyer fisk, så tror jeg jobben er mye kjekkere når man gjør sitt beste, sier Orten.

Årets kvalitetsfisker mottok sammen med prisen en pengepremie på 50.000 kroner. Orten forteller at denne i sin helhet gikk til mannskapet, som fikk ekstra fine julegaver.

Ekstra viktig under koronapandemien
Koronapandemien har det siste året preget fiskerinæringa i både inn- og utland, men norske fiskere og fiskeindustrien har stått på for å holde hjulene i gang.

- Vi ønsker å opprettholde tradisjonen med å dele ut prisen til de fiskerne som gjør en fantastisk kvalitetsjobb, uavhengig av gode og dårlige tider. Fiskeriene er viktig for hele landet og lokalsamfunn langs kysten, og vi mener det er på sin plass å berømme de som står på for å levere prima villfanget sjømat, avslutter Guldbrandsen.

Foreslå din kandidat her

Kåringen foregår slik:
**Alle kan nominere kandidater (seg selv eller andre), lenke: foreslå din kandidat her
**Råfisklagets fagjury år igjennom forslagene og sjekker referanser hos fiskekjøpere og kvalitetskontrollører.
**I oktober kåres “Årets kvalitetsfisker” på en helt spesiell måte!

I nominasjonsskjemaet er de viktigste tiltakene en fisker selv kan gjøre for å oppfylle kvalitetskravene lagt inn. Råfisklaget oppfordrer til å ta en kvalitetsprat med fiskeren man ønsker å nominere og forhøre seg om fiskerens rutiner om bord på båten.

FAKTA OM PRISEN "ÅRETS KVALITETSFISKER"
Norges Råfisklag deler ut prisen Årets kvalitetsfisker til en fisker som:
• Utøver sitt fiskeri med gode kvalitetsholdninger.
• Har båt og fiskeri rigget og planlagt for kvalitetsleveranser.
• Leverer god kvalitet uavhengig av konjunkturer i markedet.
• Fremstår som et forbilde for andre.
• Viser stolthet over yrket sitt.

Hva er det som gjør at fisken får høy kvalitet?

Hva er det som gjør at fisken får høy kvalitet?

Her forklarer Andre Simmones Misund, fagsjef i Lerøy sjømatgruppen/Laks & Vilt, det på en enkel måte gjennom hvordan det gjøres på båten til årets kvalitetsfisker "MS Ragnhild Kristine".

 

Se filmen med vinneroppskriften her (facebook)

Film: Her blir vinnerne overrasket med prisen!

Film: Her blir vinnerne overrasket med prisen!

Vi får gåsehud av denne filmen som viser hva som foregikk «behind the scenes» da båten «Ragnhild Kristine» med mannskap under helt spesielle omstendigheter ble overrasket med tittelen Årets kvalitetsfisker 2020!

Prisen går til fiskere som gjør en ekstraordinær jobb for å levere produkter av utmerket kvalitet, og som er et forbilde og en inspirasjon for andre i villfisknæringen.

 


Se filmen da båten «Ragnhild Kristine» med mannskap ble overrasket med tittelen Årets kvalitetsfisker her (facebook)

Takk til Vardøs ordfører Ørjan Jensen, som overrakte prisen på vegne av Råfisklaget, Gry Kristiansen for å organisere hele overraskelsen, Vardø Fiskeriservice, Ålesundfisk og Terje Kjølsøy for all hjelp underveis, Redningsselskapet som alltid er der for våre sjøfolk og ikke minst Clara Lorca - art & media for filming og klipping.

VINNERNE AV ÅRETS KVALITETSFISKER 2020

VINNERNE AV ÅRETS KVALITETSFISKER 2020

Under helt spesielle omstendigheter ble båten “Ragnhild Kristine” med tvillingbrødrene Orten i spissen i dag kåret til Årets kvalitetsfisker for sitt arbeid med å levere fisk i verdensklasse.

- Det er utrolig kjekt å bli lagt merke til! Jeg føler meg både ydmykt og stolt! Det er en ære å bli innlemmet i rekkene av de som har blitt Årets kvalitetsfisker. Prisen gir ytterligere motivasjon til å jobbe med kvalitet i tett samarbeid med våre kunder, sier Øystein Orten, skipper på «Ragnhild Kristine».

Prisvinnerne ble overrasket med nyheten da de leverte fangst i Vardø. Tidligere har prisen blitt delt ut under Norges Råfisklags årsmøte, men slik ble det ikke i år på grunn av koronasituasjonen. Vardø-ordfører Ørjan Jensen og de ansatte hos Vardø Fiskeriservice tok på seg oppdraget med å overraske prisvinnerne.

- Årets vinner forsyner viktige verdensmarked og noen av Norges beste restauranter med fisk i verdensklasse. De tenker nytt, hele tiden med høy kvalitet i fokus, sier Råfisklagets markedssjef, Synne Guldbrandsen.

Samarbeid med suksess

En av årsakene til suksessen er det unike samarbeidet «Ragnhild Kristine» har med kjøper om å levere på etterspørsel fra marked, såkalt «Catch on demand». Daglig leder på Ålesundfisk Terje Kjølsøy skryter uhemmet av brødrene.

- Dette er et svært godt eksempel på hvordan fiskebåt og kjøper kan gjøre hverandre gode. Brødrene og mannskapet gjør det de er aller best på, samtidig som de har et tett samspill med kjøper. Kvaliteten sitter i hodet og i ryggraden på denne gjengen, sier Kjølsøy.

Råfisklagets hederspris deles ut for 17.gang. Den går til fiskere som gjør en ekstraordinær jobb for å levere produkter av utmerket kvalitet, og som er et forbilde og en inspirasjon for andre i villfisknæringen. Styret i Norges Råfisklag ønsker å berømme de som bestreber seg etter å levere best mulig kvalitet, og prisvinneren får i tillegg til heder og ære, 50 000 kroner i premiepenger.

Økte holdbarheten på fisken med flere dager

“Ragnhild Kristine” er spesialbygd for å levere fersk fisk med høy kvalitet. Båten eies og drives av Orten Fiskeriselskap og tvillingbrødrene Øystein og Torstein Orten (34). Brødrene tok fiskeriutdannelse på videregående og har drevet med fiske siden. Båten er i helårsdrift med to skift og til sammen 17 mannskapsmedlemmer.

- “Ragnhild Kristine” sitt mannskap er unge, fremoverlente ambassadører for næringa. De har gjennom sitt arbeid med kvaliteten gitt fisken flere dager ekstra holdbarhet. Dette har de blant annet klart gjennom å ha god kontroll og gjennomgående lav temperatur på fisken hele veien fra hav til bord, slår Guldbrandsen fast.

Driften på båten er også lagt opp slik at det alltid er kvaliteten på fisken som er førsteprioritet. Ved grep som å drive fiske etter dialog med kundene, ta kortere turer på havet, ikke fylle båten til randen, bløgging/utblødning umiddelbart, sortere fangsten på størrelse og art, og kjøle den så raskt som mulig, settes alltid kvaliteten først.

Tvillingbrødrene Øystein og Torsten Orten bygde båten “Ragnhild Kristine “ i 2019. De ønsket å bruke lokalt næringsliv, og båten ble bygget ved Vard på Aukra. Båten er registrert i Molde, men fisker og leverer det meste av året i Råfisklagets område.

Bilde: «Ragnhild Kristine» med mannskap ble i dag overrasket med prisen Årets kvalitetsfisker 2020 når de kom til kai i litt av et uvær! Det var ordfører i Vardø Ørjan Jensen som overrakte prisen på vegne av Norges Råfisklag. Foto: Clara Lorca.

Om prisen Årets kvalitetsfisker

Norges Råfisklag deler ut prisen Årets kvalitetsfisker til en utvalgt fisker som:

- Utøver sitt fiskeri med gode kvalitetsholdninger.
- Har båt og fiskeri rigget og planlagt for kvalitetsleveranser.
- Leverer god kvalitet uavhengig av konjunkturer i markedet.
- Fremstår som et forbilde for andre.
- Viser stolthet over yrket sitt.

Nominasjonen må ha bakgrunn i fiske eller fangst i Norges Råfisklags distrikt. Det er ingen restriksjoner i forhold til båttype, redskapstype eller fiskerier.

Det er 16. gangen Råfisklaget deler ut prisen. To ganger har den vært gitt til to personer sammen.

1990: Einar Frismo
1991: John Edvard Johnsen og Kjell Klausen
1992: John Arnfinnes
1996: Jan Erling Akselsen
2007: Ronny Holst fra Nordvågen (Årets SKREI-fisker)
2008: Karl Viktor Solhaug fra Svolvær (Årets SKREI-fisker)
2009: Birger Krogh fra Tangstad (Årets SKREI-fisker)
2010: Petter Gregersen fra Berlevåg (Årets SKREI-fisker)
2011: Rino Mortensen fra Myre (Årets SKREI-fisker)
2012: Jens-Einar Bjørkås Johnsen fra Båtsfjord (Årets SKREI-fisker)
2013: Holger Nilsen og Bård Roar Johnsen fra Myre
2014: André Reinholdtsen fra Myre
2015: Paul O. Jensen fra Tromsø
2016: Kai O Elvan fra Andenes
2017: Finn Tore Frantzen fra Båtsfjord
2018: Tor Inge Nilsen fra Ballstad
2019: O. Husby med mannskap
2020: Ragnhild Kristine med tvillingbrødrene Orten i spissen

Årets kvalitetsfisker 2020

Under helt spesielle omstendigheter ble båten “Ragnhild Kristine” med tvillingbrødrene Orten i spissen kåret til Årets kvalitetsfisker for sitt arbeid med å levere fisk i verdensklasse.

Pressemelding Årets kvalitetsfisker 2020

Årets kvalitetsfisker 2019

På Råfisklagets årsmøte ble autolinebåten «O. Husby» med sitt mannskap i dag kåret til Årets kvalitetsfisker for sitt arbeid med å levere fisk i verdensklasse.

Pressemelding Årets kvalitetsfisker 2019

Årets kvalitetsfisker 2018

Tor Inge Nilsen ble kåret til Årets kvalitetsfisker for sitt utrettelige kvalitetsarbeid under Råfisklagets årsmøte 2018.

-Det kan aldri bli nok fokus på kvalitet i fiskerinæringa, sier den unge fiskeren.

Pressemelding Årets kvalitetsfisker 2018

Årets kvalitetsfisker 2017

Finn-Tore Frantzen fra Båtsfjord ble onsdag utnevnt til Årets kvalitetsfisker 2017 av Norges Råfisklag. Frantzen får prisen for sin utrettelige jakt på den perfekte kvalitet. Og han har jaktet på prisen i flere år.

Pressemelding Årets kvalitetsfisker 2017

Årets kvalitetsfisker 2016

På Råfisklagets årsmøte i dag overrakte Fiskeriminister Per Sandberg prisen Årets kvalitetsfisker til skipper Kai Elvan med båten Ole Elvan fra Andenes.

- Det var stort å motta denne prisen. Vi ble glade og stolte, både jeg og mannskapet! Det er veldig gledelig at det arbeidet som mannskapet gjør på havet daglig blir sett og satt pris på. Vi har jo en gammel båt, men har rigget den slik at vi tar vare på fisken på beste måte. Den skal jo holde lenge som ferskfisk, sier en sindig Kai Elvan. Pressemelding Årets kvalitetsfisker 2016

Årets kvalitetsfisker 2015

Fisker Paul O. Jensen med båten «Fidel» ble onsdag utnevnt til Årets kvalitetsfisker 2015 av Norges Råfisklag. Jensen mottar prisen for sin trofaste kamp for kvalitet både gjennom sitt virke som fisker og som kvalitetsdebattant i en rekke fiskeriforum. Pressemelding Årets kvalitetsfisker 2015

Årets Kvalitetsfisker 2014

André Reinholdtsen er utnevnt til Årets kvalitetsfisker 2014. Reinholdtsen er sjømatnæringas hotelldirektør og har hittil i år åpnet tre hoteller.

- Med egen erfaring og kompetanse som grunnlag har Reinholdtsen gått ut over sin rolle som levendefisk-fisker og etablert en fellesskapstanke som gir grunnlag for en ny næring, sier Trygve Myrvang. Dette er godt verdikjedearbeid og dette er godt kvalitetsarbeid. Det er denne innsatsen som har gjort Reinholdtsen til Årets kvalitetsfisker 2014.

Vi gratulerer André med tittelen og prisen og ønsker ham lykke til videre i sitt flotte arbeid. Pressemelding Årets kvalitetsfisker 2014

Årets Kvalitetsfisker 2013

Myre-fiskerne Holger Nilsen og Bård Roar Johnsen, med sine «Astrid Christina» og «Sputnik», er vinnere av Årets kvalitetsfisker 2013 i regi av Norges Råfisklag. Prisen ble delt ut på Råfisklaget sitt jubileumsårsmøte i Tromsø. Vi gratulerer våre dyktige fiskere med den gjeve prisen.Pressemelding Årets kvalitetsfisker 2013

Årets SKREI®-fisker 2012

Einar Bjørkås Johnsen med båten "Bjørkåsbuen" ble utnevnt til Årets SKREI®-fisker 2012 på vårt årsmøtet. Han legger ned betydelig arbeid for å kunne levere det ypperste av det ypperste med hensyn til kvalitet.Pressemelding Årets SKREI®-fisker 2012

Årets SKREI®-fisker 2011

Rino Mortensen 28 år fra Myre, ble Årets SKREI®-fisker 2011 med båten "Vårheim". "Jeg gjør jo bare det man må gjøre. Jeg er blitt opplært på de båtene jeg har vært på. Rutinene har jeg tatt med meg videre på egen båt", sier Rino Mortensen. Vi gratulerer Rino Mortensen som årets SKREI®-fisker. Pressemelding Årets SKREI®-fisker 2011

Årets SKREI®-fisker 2010

Årets SKREI-fisker 2010. Petter Gregersen (61) fra Berlevåg, ble tildelt prisen som Årets SKREI-fisker av Norges Råfisklag. Tross lave torskepriser, leveres det kvalitet på et historisk høyt nivå.
Pressemelding Årets SKREI®-fisker 2010

Årets SKREI®-fisker 2009

Birger Krogh (52) fra Tangstad i Lofoten, ble tildelt prisen som Årets Skreifisker 2009 av fiskeri- og kystminister Helga Pedersen. Birger Krogh er alene på en 45 fots båt, og tilpasser fiskeriet etter egen kapasitet. Fisken bløgges med en gang den kommer ombord, og han er veldig nøye med å ise fisken. "Ising er det som virkelig tar vare på kvaliteten", sier han. .Pressemelding Årets SKREI®-fisker 2009

Årets SKREI®-fisker 2008

Karl Viktor Solhaug (42) fra Svolvær, ble tildelt prisen som Årets Skreifisker 2008 av Norges Råfisklag. "Dette er et resultat av mange års arbeid sammen med mannskapet. Jeg ble selv syk i vinter og måtte på land og da tok mannskapet over. Det føles nærmest som en spellemannsutdeling med denne flotte statuetten", sa en stolt prisvinner.Pressemelding Årets SKREI®-fisker 2008

Årets SKREI®-fisker 2007

Ronny Holst fra Nordvågen i Finnmark mottok fredag 14. desember statuetten som viser at han er årets SKREI®-fisker 2007. I hard konkurranse med 61 andre nominerte fiskere utmerket Holst seg i kvalitetsarbeidet for å sikre førsteklasses SKREI®-leveranser..Pressemelding Årets SKREI®-fisker 2007

 



https://gammel.rafisklaget.no/portal/pls/portal/